Λογοθεραπεία

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με το πόνημα του Κώστα Καλατζή:
“Η θεραπευτική αγωγή του λόγου είναι ένας εμπειρικός και εφαρμοσμένος επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών της φωνής και του λόγου (του προφορικού και του γραπτού). Η θεραπευτική αγωγή του λόγου όσον αφορά την παιδική ηλικία ανήκει στην περιοχή της θεραπευτικής παιδαγωγικής, στην περιοχή δηλαδή που συναντιέται-χωρίς να ταυτίζονται-η Ιατρική με την Παιδαγωγική επιστήμη. Ο λόγος έχει άμεση σχέση με τη νοημοσύνη, με τη συναισθηματική και βουλητική ζωή, μ΄ένα λόγο μ΄όλη την προσωπικότητα που στο παιδί βρίσκεται στο φυσικό δρόμο της εξέλιξης. Η διαταραχή του λόγου στην παιδική ηλικία είναι περισσότερο εξελικτική διαταραχή και η θεραπεία δεν είναι μόνο παραμέρισμα της διαταραχής αλλά και κάτι παραπάνω, είναι και φυσική-ζωντανή οικοδομία, έχει μέσα της και το παιδαγωγικό κίνητρο, είναι θεραπευτική αγωγή.”

Πριν ο γονιός αρχίσει να ανησυχεί, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχουν ωστόσο κάποια γενικά στάδια από τα οποία αν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια ενός λογοθεραπευτή.

Ένα παιδί χρήζει αξιολόγησης την γλωσσικής ανάπτυξης του και ενδεχομένως και λογοθεραπευτικής παρέμβασης, όταν:

- στην ηλικία των 12 μηνών, δεν παράγει ήχους
- στην ηλικία των 18 μηνών, δεν χρησιμοποιεί λεξούλες για να ζητήσει κάτι
- στην ηλικία των 2 ετών, δεν εκτελεί απλές εντολές
- στην ηλικία των 2,5 ετών δεν φτιάχνει απλές προτάσεις, λέει λιγότερες από 8-10 λέξεις, δεν κατανοεί άρνηση, ερώτηση
- στην ηλικία των 3 ετών , δεν σχηματίζει προτάσεις
- στην ηλικία των 3-4 ετών, δεν χρησιμοποιεί προθέσεις ή πληθυντικό
- στην ηλικία των 4-5 χρονών δυσκολεύεται να παράγει ή μπερδεύει ήχους σε μία λέξη (π.χ. να μη λέει καλά το «σ», το «δ» το «ρ» κ.ά), παραλείπει ήχους ή/και συλλαβές από τις λέξεις, δεν μπορείτε να καταλάβετε το παιδί σας όταν μιλάει, δείχνει να μην κατανοεί πλήρως τον προφορικό λόγο. δεν βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις που χρειάζεται για να εκφραστεί και να συντάξει σωστά τις προτάσεις του.

Με την λογοθεραπεια αντιμετωπίζονται οι παρακάτω διαταραχές:
Διαταραχές λόγου Σχετίζονται με τη δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία (π.χ περιορισμένο λεξιλογιο), την αδυναμία αντίληψης και έκφρασης μέσω της γλώσσας καθώς και την ελλειμματική φωνολογική επίγνωση (π.χ. δυσκολία στη γραμματική και στη σύνταξη προτάσεων).
- Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (S.L.I)
- Καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου
- Μαθησιακές Δυσκολίες

Διαταραχές ομιλίας. Σχετίζονται κυρίως με δυσκολίες στην άρθρωση και τη ροή λόγου
- Διαταραχή άρθρωσης
- Διαταραχή φωνολογίας
- Διαταραχή στη ροή ομιλίας
- Λεκτική απραξία
- Δυσαρθρία, Δυσπραξία
- Τραυλισμός, Ταχυλαλία

Δυσκολίες επικοινωνίας Σχετίζονται κυρίως με εξελικτικές Αναπτυξιακές Διαταραχές
- Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – Αυτισμός
- Asperger

  • Ημερομηνία
    2024-04-27 06:44:01